آشنایی صفر تا صد با انواع ساخت و ساز
آشنایی صفر تا صد با انواع ساخت و ساز
ساختمان سازی فرآیندی پیچیده و طولانی است و همکاری گروه بزرگی از افراد را میطلبد. یک پروژهی ساختمانی بسته به نوع سازه، ممکن است روشهای ساخت متفاوتی داشته باشد. برآورد هزینه ساخت و ساز و انتخاب نوع آن در هر پروژه ساختمانی، مسئولیت مدیر پروژه است. ازاینرو آشنایی با انواع ساخت و ساز برای افراد دخیل در پروژههای ساختمانی و علاقهمندان، مفید خواهد بود.
معرفی انواع ساخت و ساز
بهصورت کلی رایجترین روشهای ساختمان سازی مورداستفاده، به هفت دسته تقسیم میشوند. شرکت ساختمانی راهوم با بیش از دوازده سال تجربه بهعنوان مشاور، طراح، ناظر و مجری بسیاری از طرحهای ساختمانی، میتواند در انتخاب بهترین متد ساخت به شما کمک کند.
روش ۱ – ساخت و ساز با روش ابتدایی چگونه است؟
این روش یکی از انواع ساخت و ساز در زمانهای گذشته بوده است. در حال حاضر ازاینروش بیشتر در نواحی روستایی و یا اطراف و حاشیه شهرهای کوچک استفاده میکنند. در این روش با استفاده از گل، خشت، سنگ، چوب، آجر و… بنای ساختمان را میساختند.
مزایای استفاده از روشهای ابتدایی
در این روش با حداقل مواد و هزینه و بدون نیاز به نیروی کار ماهر، خانه ساخته میشد. همچنین از مواد اولیه موجود در هر منطقه برای کار استفاده میکردند.
معایب استفاده از روشهای ابتدایی
این نوع بنا به دلیل استحکام کمی که در برابر سیل زلزله و بلاهای طبیعی دارد؛ بیشتر بهعنوان یک سرپناه موقتی کاربرد داشته و نباید از آن به مدت زیادی استفاده کرد.
روش ۲ – ساخت و ساز به روشهای سنتی و مرسومتر
یکی دیگر از انواع ساخت و ساز روش سنتی و مرسوم است که یک مجموعه از نیروهای متخصص، نیمه ماهر و کارگر ساده را شامل میشود؛ بنابراین ابزارهای کار در این روش، ساده و ابتدایی هستند. برخی از منازل مسکونی شهری توسط این روش ساخته میشوند.
مزایای روشهای متداول و سنتی
در این روش بهطور متوسط در هر ۱۴ تا ۱۸ ساعت یک مترمربع از بنا ساخته میشود و این سرعت با توجه به هزینه مصرفی قابلقبول است.
معایب استفاده از روشهای متداول و سنتی
در این روش از انواع ساخت و ساز حداکثر میتوان خانههای چهار طبقه ساخت. زیرا برای ایمنی کار دیوارهای طبقه پایینتر را کلفتتر میسازند. ازاینرو ساخت بیش از چهار طبقه در این روش غیرمجاز است.
روش ۳ – متدهای پیشرفته در ساختمان سازی
نکته اصلی در مراحل ساخت ساختمان در این روش، استفاده از ابزارآلات و دستگاههای مکانیکی است که به کمک آنها سرعت و میزان حجم کار رشد پیدا میکند. ساختمانهایی با اسکلت بتنی و فلزی در این دسته هستند. ساختمان فلزی ساختمانی است که بار وزن ساختمان، از طریق تیرکهایی به اسکلت فلزی ساختمان، ستونها و تیرهای اصلی آن منتقل میشود.
مزایای روشهای پیشرفته ساختمان سازی
از آنجا که اسکلت فلزی و بتنی پتانسیل تحمل وزن بالاتری دارند؛ استفاده از این روش امکان ساختن ساختمانهایی تا پنجاه طبقه را به مهندسین میدهد.
معایب روشهای پیشرفته ساختمان سازی
سرعت در این روش کندتر از روش مرسوم و سنتی و چیزی در حدود ۲۰ تا ۴۸ ساعت برای ساخت هر مترمکعب است.
روش ۴ – ساختمان سازی صنعتی چگونه است؟
در این روش از انواع ساخت و ساز، کار ساختمان توسط قطعات از پیش آمادهشده نظیر بلوکها، پنلها، ستونها و شبکههای فلزی و با استفاده از تجهیزات کارگاهی انجام میشود. در این روش افراد متخصص کمتر هستند با این وجود آنها باید دقت و مهارت زیادی داشته باشند؛ بنابراین به ساختمانی با بیش از پنجاه درصد متریال از پیش آماده، صنعتی میگویند.
مزایای روشهای ساختمان سازی صنعتی
در این روش سرعت کار بالاتر و هزینه اولیه برای شروع کار پایینتر است. بهنحویکه در هر ۹ تا ۱۴ ساعت یک مترمربع از کار ساخته میشود.
معایب استفاده از روش ساختمان سازی صنعتی
این روش در قیاس با ساختمان سازی پیش ساز سنگین از تعداد نیروی ماهر و نیمه ماهر بیشتری استفاده میکند.
روش ۵ – استفاده از روش سیستمهای پیشساخته سنگین
در این روش جالب از انواع ساخت و ساز که برای ساختمانهایی با بیش از یک طبقه استفاده میشود؛ تمام بخشهای اصلی یک طبقه بهصورت بتن ریزی شده در کارخانه بتنی آماده میشوند. در مرحله بعد این قطعات توسط تجهیزات سنگین به محل سازه انتقال داده خواهند شد. حداکثر وزن قطعات دوازده تن است.
مزایای روش سیستم پیش ساخته سنگین
در این روش میتوان با استفاده از تجهیزات سنگین، سرعت بیشتری برای ساخت یک کارخانه با بیش از یک طبقه داشت.
معایب روش سیستم پیش ساخته سنگین
در هنگام استفاده از این روش باید به بعد مسافت توجه ویژهای کرد. درصورتیکه محل قرارگاه تا کارخانه بتن بیش از شصت کیلومتر فاصله داشته باشد؛ این عمل توجیه اقتصادی ندارد.
روش ۶ – سیستم پیش ساخته نیمه سنگین چگونه روشی است؟
در این روش حداکثر وزن قطعات پنج تن است. اسکلت ساختمانها در این روش بهصورت فلزی یا بتنی است.
مزایای روش سیستم پیش ساخته نیمه سنگین
در این روش از انواع ساخت و ساز بهراحتی میتوان ساختمانهایی با بیش از پنجاه طبقه ساخت.
معایب روش سیستم پیش ساخته نیمه سنگین
در هنگام اتصال قطعات پیشساخته باید بهدرستی و با دقت عمل کرد زیرا ممکن است در حین زلزله این قطعات از همدیگر جدا شوند.