طراحی صنعتی در ساختمانسازی صنعتی چیست؟
طراحی صنعتی در ساختمانسازی صنعتی چیست؟
در این روش علاوه بر استفاده از سازههای پیشساخته از قبیل بلوک، تیرچه، پانلهای پیشساختهی سبک چوبی، فلزی، گچی و بتنی که در بعضی موارد از قطعات و شبکههای فلزی نیز استفاده میشود. اکثر امور طراحی صنعتی با استفاده از تجهیزات و لوازم کارگاهی و بهطور مکانیکی قابل انجام است. انواع قالبهای یکپارچه و بازشو نیز بهمنظور بتنریزی در چهارفصل سال مورداستفاده قرار میگیرد.
باوجودآنکه متخصصان و کارگران در این سیستم، کمتر از روش قبلی است. ولی تقریباً کلیهی افراد آن از مهارتهای لازم برخوردارند. زمان لازم کار در این روش بین ۹ تا ۱۴ ساعت در هر مترمربع زیربنا است.
طراحی صنعتی با سازههای پیشساخته سبک و نیمه سنگین
این قبیل پیشساخته ها در طراحی صنعتی بیشتر برای ساختمانهای یک طبقه و یا بهمنظور نماسازی ساختمانهای چندطبقه بکار میرود. پیشساخته های مذکور چنانچه از فلزات و مواد سبک تشکیلشده باشد پیشساختهی سبک و درصورتیکه متشکل از قطعات بتنی باشد، پیشساختهی نیمه سنگین نامیده میشود. بهعبارتدیگر چنانچه وزن قطعات بهطور قراردادی از دو تن تجاوز نماید، جزو گروه اول و درصورتیکه بیشتر از دو تن باشد در گروه دوم قرار میگیرد.
قطعات پیشساخته از آلومینیوم، چوب فیبر و شیشه یا فرآوردههای پتروشیمی و همچنین انواع بتنهای سبک آلومینیومی، پوکهای، خاکستری رسی و متخلخل، از گروه پیش ساختههای سبک محسوب میشوند.
ساختمانسازی با سازههای پیشساخته سنگین و انواع آن
این روش برای احداث ساختمانهای بیش از یک طبقه و آپارتمانسازی به کار میرود، که کلیهی قطعات ساختمان از قبیل دیوارها، نماها، سقفها، پلکانها و غیره در کارخانه با بتن پیش سازی شده و به محل ساختمان حمل و مونتاژ میشود. کارخانهها خانهسازی از دو نوع ثابت و یا موقتی هستند و چنانچه در محلی احتیاج به ساختن حداقل هزار واحد آپارتمانی باشد، یک کارگاه پیش سازی موقت ایجاد میشود.
در کارگاه ساختمانی قطعات موردنظر را تولید میکنند تا در مخارج حملونقل صرفهجویی به عمل آید. هزینهی احداث این قبیل کارخانجات و مخارج سرمایهگذاری اولیه پس از سرشکن کردن بر روی تولیدات کارخانهای از مبلغ قابل قبولی برای هر واحد تولیدشده تجاوز نخواهد نمود ساختمانهای پیشساخته سنگین به دو نوع سیستم بسته و سیستم باز تقسیم میشوند.
۱. نوع اول سیستم بسته طراحی صنعتی
سیستمهای ابتدایی طراحی صنعتی همه توسط یک مؤسسه تنظیم و اجراشدهاند اما عناصر تشکیلدهندهی اتصالات و بستهبندی مربوط به هر یک از این سیستمها بهگونهای است که تنها عناصر متعلق به یکی از سیستمها قابلاستفاده باشند. اینگونه سیستمها با طیف قطعات منحصربهفرد خود، به سیستمهای ساختمانی بسته معروف هستند. چنانچه کارخانهای فقط طرحهای پیشساختهی در دست اجرای خودش را تولید نماید، به این سیستم، سیستم بسته میگویند.
۲. نوع دوم سیستم باز
چنانچه کارخانهای تولید قطعات مختلف ساختمان را بر طبق فهرستهای مشخص تهیه و جهت فروش در اختیار سازندگان قرار دهد، این سیستم را سیستم تولید قطعات پیشساخته باز مینامند. در این روش سازندگان مختلف بجای تولیدکننده منحصربهفرد، فرآوردههای خود را در قالب یک سیستم جای میدهد.
مقایسه روشهای اجرا ساختمانهای پیشساخته
۱. اجرای اتصالات اجزا در روشهای نیمهصنعتی و صنعتی از اصول فنی و مقررات اجرایی ویژهای تبعیت مینماید؛ بطوریکه اتصالات اصولی علاوه بر تأمین ایستایی ساختمان، در سرعت و دقت اجرا نیز مؤثر است.
۲. مصالح ساختمانی تا حدودی و یا کاملاً مرکب بوده و گاه از اجزا و قطعات متعدد تشکیل میشود بهگونهای که فرآوری آنها در کارخانه و یا کارگاه شامل فرایندی پیچیده و چندمرحلهای است.
۳. در روشهای نیمهصنعتی و صنعتی، ابزار مهندسی و ماشینآلات نقش تعیینکنندهای در اجرا دارد.
۴. نیروی انسانی کمتر ولی دارای سطح مهارت بیشتر موردنیاز است.
۵. فرهنگ کاری بهگونهای است که ارتقاء میزان دقت به ویژگی شخصی نیروی انسانی، کمتر وابسته است.
۶. روشهای تولید نیمهصنعتی و صنعتی در وضعیت موجود دربرگیرنده روشهای مختلف از روش بنایی نوین تا روشهای متکی بر کاربرد اجزاء صنعتی بادانش فنی نوین است.
۷. هر چه از روشهای دستی به روشهای صنعتی نزدیکتر میشویم. برنامهای از پیش تعیینشده برای هماهنگی و انتظام بخشیدن به مراحل مختلف عملیات ساختمانی از دقت و اصول علمی قویتری برخوردار است.
۸. روشهای صنعتی ساختمانسازی قابلیت انطباق بیشتری با شرایط محیطی و ویژگیهای اقلیمی از خود نشان میدهند.
۹. در روشهای دستی صنعتگر معمولاً قطعات همخوان با طرح معماری را به شکل لازم در همان محل اجرای ساختمان ایجاد مینماید.
۱۰. در این شیوهها، سرعت اجرا به دلیل قابلیت نصب سریع اجزا، مهارت نیروی انسانی و کاربرد ابزار ماشینآلات افزایشیافته، در حالیکه کیفیت اجرا همواره تحت کنترل است.
شیوههای اجرا ساختمانهای پیشساخته
۱۱. به دلیل مشخص بودن اندازه قطعات و اجزاء مهارت نیروی انسانی، کاربرد ابزار دقیق و برنامهریزیهای آگاهانه در روشهای نیمهصنعتی و صنعتی، دقت اجرا بیشتر از روشهای دستی است.