ساخت و ساز ساختمان و ابنیه
ساخت و ساز ساختمان و ابنیه
تمدن آدمی تا به اینجای کار مسیر دور و درازی را در زمینه ساخت ساختمان پیموده است. ولی تکنولوژی روح غالب سازه های مدرن خواهد بود و در آینده صنعت ساخت و ساز به طور پیش ساخته اجرا می شود.
درحال حاضر ساخت یک آپارتمان چهار طبقه از اجرای پی (شالوده یا فونداسیون) تا نازک کاری چندین ماه زمان می خواهد. اما نشانه هایی وجود دارد که نوید می دهند در آینده ای نه چندان دور، می توان آپارتمان را ظرف چند روز کاری به بهره برداری رساند. در واقع تمامی قطعات از پیش ساخته در سایت پروژه، سر هم شده و به نمایش گذاشته می شود.
نکته جالب اینجاست که از نظر دوام، بهره وری و عملکرد محصول نهایی نسبت به روش های سنتی ساخت و ساز مزیت های قابل توجهی هم خواهد داشت. مهم ترین مسئله تخصصی وگران تر شدن ساخت و ساز می باشد. چون این رشد قیمت نه در اثر تورم و روند معمول، بلکه به خاطر تکنولوژی محور شدن تولید رخ داده است.
منظور این است که در آینده، دیگر هر کس نمی تواند در کار ساخت و ساز مشغول شود و روند طراحی و اجرای یک پروژه ساخت و ساز فوق العاده دقیق و تخصصی خواهد شد. در نتیجه اگر شرکتی بزرگ هستید، این خبر برای شما می تواند مثبت و دلپذیر تلقی شود.
ساختمان سازی
در قرون اخیر رشد جمعیت در دنیا به طور چشمگیری رو به ازریاد است. بشر از لحاظ علمی و فنی مشکلات بسیاری را حل نمود. در ساخت و ساز مسکن نیز تحولات عمده ای به وجود آورد و ساختن خانه های تک واحدی جوابگوی احتیاجات جوامع نبود و به همین علت سیستم خانه سازی به کلی دگرگون شد و از مصالح مقاوم تر در صنعت ساختمان استفاده گردید.
ساختمان برای سکونت و به عنوان سر پناه یا برای کار ساخته می شود که محیط را به دو بخش درون و بیرون تقسیم می کند. به طور کلی هر سازه ای را می توان ساختمان نامید. منظور از ساخت و ساز ساختمان، بنایی ساخته شده از مصالحی همچون سیمان، آجر، گچ، آهن و غیره می باشد.
برخی ساختمان ها یا ابنیه را از نظر ارتفاعی که دارند طبقه بندی می کنند. مثلا به ساختمان هایی که بلندی آنها از اندازه مشخصی بیشتر باشد، ساختمان بلند مرتبه می گویند. جالب است بدانید طبق مصوبه سال ۱۳۷۷ شورای عالی شهر سازی و معماری در ایران به ساختمان هایی که بالاتر از شش طبقه باشند ساختمان بلند مرتبه می گویند.
ساختمان و ابنیه ها بر اساس اهمیت و کاربرد به چهار گروه اصلی تقسیم بندی می شوند:
۱- ساختمان با اهمیت خیلی زیاد
۲- ساختمان با اهمیت زیاد
۳- ساختمان با اهمیت متوسط
۴- ساختمان با اهمیت کم
در ادامه به طور مختصر مراحل صفر تا صد ساخت و اجرای ساختمان توضیح داده خواهد شد.
مراحل صفر تا صد ساخت و اجرای ساختمان
۱- تخریب ساختمان
۲- گودبرداری
۳- اجرای شالوده
۴- اجرای اسکلت (فلزی و بتنی)
۵- نبشی کشی وال پست دیوارها
۶- تیغه چینی
۷- نصب نعل درگاه
۸- نصب چهارچوب و فرم کمد دیواری
۹- گچ و خاک زیر کار
۱۰- کانال کشی کولر یا داگ اسپلیت
۱۱- لوله کشی گاز
۱۲- لوله کشی آب و فاضلاب
۱۳- رابیتس بندی سقف ها
۱۴- لوله گذاری برق ساختمان
۱۵- آهن کشی آسانسور
۱۶- سیمان کاری کف و دیوارهای سرویس ها برای ایزولاسیون
۱۷- شیب بندی پشت بام و خرپشته و کف واحدها و پارکینگ و انباری
۱۸- ایزولاسیون سرویس ها، آشپزخانه، تراس، پشت بام و غیره
۱۹- سیمان کاری روی ایزوگام یا قیرگونی
۲۰- اجرای نمای ساختمان
۲۱- کاشی و سرامیک کاری
۲۲- سنگ کاری
۲۳- سیم کشی ساختمان
۲۴- نصب کابین آسانسور
۲۵- گچ رویه
۲۶- نصب نرده راه پله
۲۷- سیمان کاری و سفیدکاری نمای ساختمان
۲۸- نصب کابینت آشپزخانه و کمددیواری ها
۲۹- نقاشی ساختمان
۳۰- بستن شیرآلات و نصبیات سرویس ها
۳۱- بستن کلید و پریز
۳۲- نصب قرنیز
۳۳- نصب درب ها
۳۴- نظافت
۱- تخریب ساختمان
در زمینه ساختار فیزیکی، تخریب ساختمان شامل تخریب انتخابی اجزای ساختمان یا ابنیه به ویژه برای بازیافت مورد استفاده می باشد و مدیریت مواد دفعی می باشد. این مورد با تخریب متفاوت است که درآن یک محل خاص با شدیدترین روش ها به طور کلی از ساختمان پاکسازی می گردد. تخریب به عنوان ساخت معکوس خوانده می شود.
۲- گودبرداری
به هرگونه حفاری و خاکبرداری در تراز پایین تر از سطح زمین یا تراز زیر پی ساختمان مجاور گود برداری گفته می شود که گاهی اوقات عبارت خاکبرداری و گودبرداری در عملیات عمرانی و ساختمانی را با یکدیگر اشتباه می گیرند. خاکبرداری برداشت تنها پستی و بلندی های سطحی از روی زمین بوده در حالی که گودبرداری برداشتن خاک با عمق های زیاد است.
۳- اجرای شالوده
مجموعه بخش هایی از سازه و خاک در تماس با آن، که انتقال بار بین سازه و زمین از طریق آن صورت می گیرد شالوده نام دارد. به طور کلی می توان پی ها را به ۳ گروه عمده تقسیم کرد:
۱- پی های سطحی
۲- پی های عمیق
۳- پی های نیمه عمیق