هرآنچه لازم است درباره مهاجرت بدانید
هرآنچه لازم است درباره مهاجرت بدانید
مهاجرت یعنی چه؟ این فرایند چه دلایل، سختیها و شیرینیهایی دارد؟ چند راه برای مهاجرت پیشپایمان است؟ اصلا صبر کنید ببینم! برای مهاجرت باید چه کار کرد؟ هزینههایش چقدر است؟
در این مطلب از سری مقالات هلدینگ آقای اطمینان، قصد داریم قدم در راه اعجابانگیز مهاجرت بگذاریم و دربارۀ تمام این موضوعات صحبت کنیم. پس همراهمان باشید تا شانهبهشانۀ هم، پستیبلندیهای مسیر مهاجرت را کشف کنیم.
معنی مهاجرت
اگر سری به لغتنامهها بزنیم، میبینیم که نوشتهاند مهاجرت یعنی کوچ، عزیمت، جابهجایی و مواردی مانند آن. درست هم است! در یک نگاه کلی، مهاجرت یعنی از نقطهای به نقطۀ دیگر رفتن. اما بحث اساسی اینجاست: فاصلۀ این دو نقطه چقدر است؟!
شاید اگر با عینک ذرهبینی به ماجرا نگاه کنیم، فارغ از مسافتها، بسیاری از «جابهجایی»ها نوعی مهاجرت بهحساب بیایند؛ مثلا با این دید، کوچکردن از یک ناحیۀ شهر به ناحیۀ دیگرش، مهاجرت محسوب میشود. یا در مقیاس بزرگتر، ترک خانه و شروع زندگی در شهر یا روستایی دیگر، نوعی مهاجرت است.
اما بیایید روراست باشیم! منظور ما از مهاجرت، دقیقا همین است؟! یعنی وقتی در یک جمع دوستانه نشستهایم و حرف مهاجرت بهمیان میآید، منظورمان زندگی در منطقهایست که تنها چند کیلومتر یا چندده کیلومتر آنطرفتر قرار دارد؟! اصلا مهاجرت چیست؟
مهاجرت چیست؟
اگر در خیابان راه برویم و این سوال را بهصورت تصادفی از چند نفر بپرسیم، احتمالا همۀ آنها خواهند گفت «مهاجرت، یعنی ترک زادگاه خود و آغاز زندگی در سرزمینی دیگر». حالا این «ترککردن»، میتواند دلایل متنوعی داشته باشد؛ اما واقعیت این است که اصلماجرا تغییر نمیکند.
یعنی همینکه شما از مرزهای آبی، خاکی و هوایی کشور خود خارج شوید و با رویای «شروعی تازه»، قدم بر خاک سرزمینی دیگر بگذارید، مهاجرت کردهاید؛ پس دیگر فرقی ندارد که هدفتان از این تغییر چه بوده است. در هر صورت، «شما یک مهاجر هستید».
تازه گذشته از این، همۀ ما از کودکی با مفهوم مهاجرت آشنا شدهایم! میدانید کِی؟ زمانی که برایمان قصۀ کوچکردن پرندهها را تعریف کردند! از همان موقع بود که دانستیم هرگاه وقتش برسد، پرندگان دستهدسته آشیانۀ خود را ترک خواهند کرد و بهامید درآغوشکشیدن روزهای خوش، پروازکنان راهی خانهوکاشانۀ جدیدی میشوند.
اصلا چرا مهاجرت؟!
تا حالا به این سوال فکر کردهاید؟ بهنظرتان چرا باید مهاجرت کرد؟
اگر پاسختان این است که «بهخاطر شرایط»، پیشنهاد میکنیم جزئیات بیشتری را در نظر بگیرید! چون مهاجرت، این فرایند پُر از پستیوبلندی، تنها «همان» شرایط مدنظر شما را تغییر نخواهد داد؛ بلکه جهانتان را زیرورو خواهد کرد!
البته منظورمان این نیست که دنیا را بر سرتان آوار خواهد کرد، نه! اتفاقا برعکس! دستتان را خواهد گرفت و جهان تازهای را به شما نشان خواهد داد. جهانی که بهطرز شگفتانگیزی، با هرآنچه تجربه کردهاید متفاوت است. جهانی که شما را با خودتان روبهرو میکند و «تو را به تو» میشناساند! همانطور که آندره ژید، نویسنده فقید فرانسوی میگفت «در ماجراجوییهاست که مردم خودشان را میشناسند».
پس شاید بهترین پاسخ به سوال «چرا مهاجرت» این است که مهاجرت شما را به خودشناسی میرساند، دنیایتان را بزرگ میکند، به سمت پیشرفت سوقتان میدهد، افق دیدتان را وسعت میبخشد و رویاهایتان را دستیافتنیتر میکند.
در ادامه با آقای اطمینان همراه باشید
چند نوع مهاجرت داریم؟
بهقول آن دیالوگ معروف، «راه های مهاجرت به تعداد آدمها» که نه! اما متناسب با شرایط آدمهاست؛ یعنی فرقی ندارد دلیلتان برای مهاجرت چیست یا چه روزگاری را پشتسر میگذارید. مهم نیست دانشجویید یا دانشآموز، کار میکنید یا بازنشسته شدهاید، وضعیت تاهلتان به چه صورت است و…
همینکه تصمیم به مهاجرت بگیرید، راههای متنوعی پیشپای شما قرار میگیرد! البته این راهها کاملا به جزئیات زندگیتان بستگی دارد؛ مثلا برای شما و دوستتان که در ظاهر شرایط یکسانی دارید، نمیشود نسخۀ مشابهی پیچید! بلکه در این حالت، شرایط هرکدامتان باید جداجدا بررسی شود.
تازه در نهایت ممکن است بهجای یک راه، چند مسیر مهاجرتی متفاوت به شما پیشنهاد شود. این دیگر به وضعیت پرونده و نظر کارشناسان بستگی دارد. البته اگر میخواهید مناسبترین روش مهاجرتی را برای خودتان پیدا کنید، یک راه سادهتر هم سراغ داریم؛
راه های مهاجرت
بگذارید اول این روشها را بهصورت سرفصلوار معرفی کنیم و سپس، یکییکی توضیحشان بدهیم.
پس این شما و این، تعدادی از مهمترین راه های مهاجرت:
- لاتاری آمریکا
- کاری
- تحصیلی (با مدرک زبان و بدون آن)
- از طریق سرمایهگذاری (خرید خانه، ثبت شرکت و…)
- از طریق خانواده
- از طریق ازدواج
- از طریق تولد
لاتاری آمریکا
میگوییم لاتاری «آمریکا»، چون این روش مهاجرتی فقطوفقط مختص ایالات متحده است. سازوکارش هم به این صورت است که شما با ثبت نام در لاتاری، کدی را دریافت میکنید که بهمنزله کد شانس شماست و کانفرمیشن نامبر نام دارد.
خوب این کد چه کاربردی دارد؟ اینکه وقتی 6 ماه از زمان ثبتنام گذشت و موعد قرعهکشی لاتاری آمریکا فرا رسید، شما بهوسیله همین کانفرمیشن نامبر میتوانید سرنوشت قرعهتان را مشاهده کنید. حالا اگر برنده نشده بودید فدای سرتان! دنیا که به آخر نرسیده! سالهای بعد هم میتوانید در این برنامه شرکت کنید.
مهاجرت کاری
وقتی از دلایل مهاجرت حرف میزدیم، گفتیم خیلیها را «میل به پیشرفت»ـشان وادار به مهاجرت میکند. مهاجرت کاری هم چنین وضعیتی دارد؛ یعنی متخصصان و کارشناسان زیادی، برای تحقق رویاهایشان و پیشرفت در عرصههای کاری و اقتصادی و حرفهای، سرزمینشان را ترک و در کشور دیگری آغازبهکار میکنند.
حالا برای این نوع مهاجرت، هم میتوان از شیوههایی مثل دریافت معرفینامه از شرکت مقصد یا برنامههایی مانند برنامههای استانی کانادا استفاده کرد، یا میتوان با اخذ ویزای جستوجوی کار کشورهای مختلف، مانند ویزای جاب سیکر پرتغال، حضورا بهدنبال یافتن شغل مناسب رفت.
مهاجرت تحصیلی
اگر بگوییم پرتکرارترین روش مهاجرتی ایرانیان، مهاجرت تحصیلیست، اغراق نکردهایم! حالا دلایلش هم متفاوت است؛ عدهای از کودکی رویای تحصیل در دانشگاههای اسمورسمدار دنیا را داشتهاند و عدهای دیگر، تحصیل در آنسوی مرزها را بهچشم پلی میبینند که میتواند فاصلۀ آنها و اهدافشان را کم کند.
تازه در این راه، حتی «آقا ما انگلیسی بلد نیستیم» هم مانعی جدی محسوب نمیشود! مثلا برای تحصیل بدون مدرک زبان در آمریکا (تنها با مدرک دیپلم)، نیازی به آیلتس و تافل و دولینگو نیست که! فقط کافیست دیپلم داشته باشید تا بتوانید پذیرش موردنظر و ویزای آمریکای خود را بهدست بیاورید! چگونه؟ در مقالهاش توضیح دادهایم. آن را بخوانید.
ضمنا یک موضوع دیگر را هم در پرانتز بگوییم. اینکه در این شیوه مهاجرت به آمریکا (تحصیل بدون مدرک زبان)، همسر و فرزندان مجرد زیر بیستویکسالتان هم میتوانند شما را همراهی کنند. پس جمع خانواده، حسابی جمع خواهد بود!
اما گذشته از این، برای تحصیل با مدرک زبان انگلیسی یا دیگر زبانها، میتوانید چنین گزینههایی را هم مدنظر قرار بدهید:
- تحصیل در کانادا
- تحصیل در ایتالیا
- تحصیل در آلمان و…
مهاجرت از طریق سرمایهگذاری
«سرمایهگذاری» یکی از آن واژههای قلبمهسلمبهایست که تا دلتان بخواهد معنا و مفهوم دارد! مثلا برای یکی، سرمایهگذاری یعنی خریدوفروش دلار و برای دیگری، یعنی فعالیت در زمینه بورس و ارزهای دیجیتال. اما برای ما چی؟
بهصورت کلی، وقتی بحث مهاجرت از طریق سرمایهگذاری بهمیان میآید، منظورمان مواردی مانند ثبت شرکت در خارج یا خرید ملک است. چرا؟ چون در چنین موقعیتهایی است که شما سهم مهمی در اقتصاد کشور مقصد ایفا میکنید؛ وگرنه در موارد جزئیتر، تاثیر چندانی بر بازار مالی آن کشور ندارید.
دربارۀ ثبت شرکت در خارج هم، همین بس که بدانید مثلا با ثبت شرکت در دبی یا ثبت شرکت در عمان (البته در مناطق آزادش)، از پرداخت هرگونه مالیات معاف خواهید شد! یعنی نهتنها راهی یک کشور دیگر میشوید، در آنجا بهعنوان یک کارآفرین موردتحسین قرار میگیرید و به واحد پولی آنها درآمد کسب میکنید، که ریالی هم بابت مالیات نمیپردازید. هرچه هست، برای خودتان!
البته قضیۀ ثبت شرکت در ترکیه جالبتر است! اینطوری که شما حتی برای راهانداختن یک سوپرمارکت یا آرایشگاه هم که شده، باید شرکتی ثبت کنید! فکرش را بکنید؛ در آرایشگاه یا فروشگاه خود مشغول به کارید، در حالی که گواهی ثبت شرکتتان هم بر روی دیوار آویزان شده. همینقدر اصولی و مطمئن!
اما دربارۀ مهاجرت از طریق خرید خانه، راستش را که بخواهید، ما تنها ترکیه را پیشنهاد میکنیم. اما همینطوری نه! برایش دلیل داریم. آن هم اینکه اولا خرید خانه در ترکیه بسیار راحتتر از خرید ملک در دیگر کشورهاست. پس تا زمانی که میشود بیجنگِ اعصاب خانهای را در ترکیه خرید، چرا خودمان را اذیت کنیم؟!
ثانیا، مگر شما دلتان نمیخواهد بهعنوان یک مهاجر، پاسپورت کشور مقصدتان را بگیرید و از امکانات شهروندیاش بهصورت تماموکمال بهرهمند شوید؟ خوب خرید ملک در ترکیه هم برای همین است دیگر! اگر خانهای را طبق شرایط دولت ترکیه خریداری کنید، اخذ شهروندی ترکیه در مشتتان خواهد بود! کدام شرایط؟ به مقاله چگونه در ترکیه خانه بخریم سری بزنید تا بدانید از چه حرف میزنیم.
مهاجرت از طریق ازدواج، تولد و خانواده
اشتباه نکنید! مهاجرت از طریق ازدواج و تولد و خانواده، سه مقولۀ جدا از یکدیگر هستند؛ اما بهخاطر شباهتهای ساختاری، ما آنها در یک بخش توضیح میدهیم.
خوب مهاجرت از طریق ازدواج که واضح است. شما بهواسطۀ پیوند زناشویی با شخصی که تابعیت یا اقامت یک کشور دیگر را دارد، میتوانید راهی آن سرزمین شوید. البته قبل از مهاجرت، حتما قوانین کشور مقصد را مطالعه کنید؛ چون این موارد سرزمینبهسرزمین فرق میکند؛ مثلا دربارۀ آمریکا، پیشنهاد میکنیم مقالۀ ویزای نامزدی ایالات متحده را حتما مطالعه کنید.
مهاجرت از طریق خانواده هم مانند ازدواج است؛ یعنی در صورتی که یکی از اعضای خانوادهتان راهی سرزمین دیگری شده و تابعت آن سرزمین را بهدست آورده باشد، میتواند برایتان دعوتنامهای بفرستد و شما را هم به خانهاش فرا بخواند! میخواهید شرایطش را بدانید؟ در مقالۀ ویزاهای خانوادگی آمریکا نمونهای از آن را توضیح دادهایم.
اما در خصوص مهاجرت از طریق تولد، باید بدانید اوضاع کمی متفاوت است. چون دو رویۀ متفاوت در این باره وجود دارد؛ دو رویهای که به اصل خاک و اصل خون شهرت دارد. مفهموش هم این است که نوزاد متولدشده در یک کشور، آیا شهروند آن سرزمین محسوب میشود یا این ماجرا، به تابعیت والدینش بستگی دارد.
پس مهاجرت با تولد در هر سرزمین، قواعد خودش را دارد! اگر دوست داشتید بیشتر بدانید، به این مقاله سر بزنید: چه کشورهایی با تولد فرزند، حق شهروندی اعطا میکنند؟
مزایا و معایب مهاجرت
همینطور که تا حالا شانهبهشانهمان پیش آمدهاید (و بابتش ممنونیم!)، همراهمان باشید تا راجعبه این حقایق حرف بزنیم.
سختی های مهاجرت
بهنظر بهتر است اول «قورباغهمان را قورت بدهیم» و از سختی های مهاجرت حرف بزنیم. موافقید؟
دوری و دلتنگی
مگر کسی هم پیدا میشود که از فرودگاه، خاطرۀ خوش داشته باشد؟! مگر کسی هم وجود دارد که با یادآوری لحظۀ جدایی، دلش نگیرد؟ واقعیت این است که مهاجرت، یعنی جاگذاشتن بخشی از وجود خود پیش خانواده، دوستان و…
پس باید پذیرفت که رنج دوری و غم دلدلتنگی، بخشی جدانشدنی از مهاجرت است؛ اما روی دیگر سکه را هم باید دید! اینکه همین جابهجایی پردردسر، خودش دروازهایست برای آشنایی با آدمهای جدید و شکلگیری دوستیهای تازه؛ دوستیهایی چندفرهنگه که شاید در ابتدا کمی گیجکننده بهنظر برسد، اما همینکه خودتان را با آن وفق بدهید، بخش بزرگی از احساس غربت شما را کنار خواهد زد!
تفاوتهای فرهنگی
لابد شما هم شنیدهاید که در جوامع دیگر، اثری از بحث شیرین «تعارف» نیست! اما میدانیم دگر! این تنها اختلاف فرهنگی ما با باقی دنیا نیست؛ مثلا حتی بین دو کشور ایران و افغانستان، با وجود همسایگی و شباهتهای زبانی و پیشینۀ تاریخی مشترک، تفاوتهای فرهنگی زیادی وجود دارد.
خوب همین موضوع میتواند سخت باشد؛ بهخصوص در هفتههای اول که تازه میخواهید خودتان را با محیط سازگار کنید و تفاوتها را بپذیرید؛ اما با این حال، بد نیست بدانید این اتفاق چندان هم بغرنج نیست؛ چون «انسان، بندۀ عادت است»! همینکه یکخرده بگذرد و به اطرافیانتان خو بگیرید، تفاوتهای فرهنگی دیگر خیلی هم آزارتان نمیدهد.
البته در برخی موارد، این اختلافات کلا به چشم نمیآید؛ مثلا موقع اقامت در ترکیه، اصلا خبری از اینهمه قیلوقال نیست! چرا؟ چون حالا نه دقیقا سیبی که از وسط نصف شده باشد! اما مردم ترکیه چه از لحاظ اخلاقیرفتاری و چه از نظر فرهنگ غذایی، خیلی شبیه به مردم ایراناند. طوری که زندگی در این سرزمین، احساس حضور در خانه را برایتان زنده میکند.